Türkiye ile kardeş ülke olan Azerbaycan, Türklerin kimlikle gidip gelebileceği ülkelerden biridir. Bu kadar yakın olduğumuz Azerbaycan’da asgari ücret ne kadar, ekonomi ne durumda, asgari ücretle nasıl bir yaşam standardı kuruluyor, merak ediliyor. Türk lirasındaki dalgalanmalar, döviz karşısındaki duruşu kardeş ülkedeki durumun ne olduğunu sorgulatıyor. Asgari ücret ile ilgili tüm dünyada kıyaslama yapılıyor, her ülkenin işçi maaşıyla kurabileceği yaşam merak ediliyor. O halde Azerbaycan’da asgari ücret ne kadar inceleyelim. İşte detaylar…
Azerbaycan’da Asgari Ücret Kaç Manat?
Azerbaycan’ın resmi para birimi manattır. Azerbaycan’da 2021 yılında asgari ücret 250 manat şeklindeydi. 2022 yılında bu ücret yükseltilerek 300 manata çıktı. 300 manat 2,979,92 Türk lirasına tekabül ediyor. Ancak Azerbaycan’da 300 manat asgari ücret maaş ideal olarak kabul görmüyor. Çünkü ülkedeki yaşam giderleri ele alındığında asgari ücretle çalışan kesim, aldıkları maaşla ideal yaşam standardı kurmakta zorlandığını belirtiyor. Özellikle evli, çocuklu aileler 300 manat asgari ücretin yetersiz kaldığını ifade edebiliyor. Ancak şöyle bir durum var; Azerbaycan’da asgari ücretle çalışan kesim oldukça az seviyelerdedir. Orta hesaplanan gelir ise 852 manatdır bud aülkenin orta statistik geliri olarak biliniyor (8,912 Türk lirası) .
Azerbaycan’da Çalışma Koşulları ve Asgari Ücretle Geçim
Azerbaycan’da asgari ücret ile çalışan kesim belli çalışma koşullarına sahip. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi sabah mesai başlangıcı ve akşam mesai bitişi saatlerle sınırlandırılmıştır. Çalışanlar fazla mesai yaptığı zamanlarda ek mesai ücreti alabiliyor. Başka ülkelerden Azerbaycan’a çalışmaya gelenler ülkede yabancılık hissetmeden çalışabiliyor. Azerbaycan halkı ve işverenler, yabancıların adaptasyon sürecini kolaylaştırmaya yardımcı oluyor.
Azerbaycan’da istihdamın en yoğun olduğu bölgeler başkent Bakü, Nahçıvan, Gence olarak öne çıkıyor. Yerel halk ve yabancılar, bu bölgelerde daha kolay iş buluyor; gıda ve hizmet alanındaki yoğunluk sayesinde iş bulabiliyor. En düşük maaş genellikle asgari ücret olduğundan çalışma koşulları kadar asgari ücretin alım gücü merak ediliyor. Azerbaycan asgari ücret seviyesi bu yıl 300 manat belirlendi. 300 manat ile bir ay geçinmek yaşanılan şehre, kişinin medeni durumuna, maddi sorumluluklarına kısacası yaşam rutinine bağlı olarak değişiyor.
Azerbaycan’da Emlak Piyasası
Azerbaycan’da asgari ücret seviyesiyle çalışan bir kişi, ev tutmakta zorlanabiliyor. Çünkü Azerbaycan emlak piyasası asgari ücret çalışanları için üst seviyelerde dalgalanıyor. Azerbaycan’da ortalama bir ev kiralamanın bedeli 350 – 450 manat arasında değişiyor. Asgari ücretle çalışan biri tek başına ev tutup mutfak masrafı, faturalar, kişisel bakım, sosyalleşme, giyim kuşam gibi temel yaşam kriterleri ele alındığında asgari ücretlilerin zorlanacağı, tek maaşla standart kuramayacağı gözleniyor.
Azerbaycan’da Günlük Yaşam Masrafı
Azerbaycan’da asgari ücret ile yaşayan birini bekleyen birçok günlük masraf var. İki kişilik bir hanenin elektrik faturası kış boyu 15 – 20, yaz boyu 20 – 25; su faturası 10 – 15; doğalgaz yazın 5 – 10, kışın 20 – 25 manat arasında geliyor. Benzin fiyatları değişken bir seviyede olmasına karşın ortalama 1 manattan satılıyor litresi. Azerbaycan’da toplu taşıma ulaşımı kişi başı bilet ücreti 0,30 manat seviyesinde. Taksi ise fazlasıyla ekonomik. Türkiye ile kıyas yapıldığında durum net olarak anlaşılıyor; İstanbul’da 100 lira karşılığında gidilen taksi mesafesi Azerbaycan’da yalnızca 3 –4 manat seviyesindedir.
Azerbaycan’da asgari ücret ile geçinenlerin market alışverişi ise yine Türkiye ile kıyaslandığında daha ideal. Ekmek 0,4 manat, domatesin kilosu 1.25 manat, 12’li yumurta 2 – 3 manat, etin kilosu 12 – 15 manattır. Asgari ücretlinin alım gücü aslında ideal seviyelerde. Ülkede zorlayıcı olan bariz şey emlak piyasasıdır. Çalışan kesim tek başına olduğunda asgari ücretle temel bir düzen kurabiliyor ancak aileyse ve tek bir maaş söz konusuysa zorluklar yaşanabiliyor.
Azerbaycan’da Diğer Meslekler Ne Kadar Maaş Alıyor?
Azerbaycan’da asgari ücret 300 manat seviyesinde. Peki, ülkedeki doktorlar, öğretmenler, avukatlar, mimarlar, hemşireler kısacası diğer meslek sahipleri ne kadar maaş alıyor? İşte edinilen bilgilere göre nitelikli meslek sahiplerinin aldıkları maaşlar;
Öğretmen: 810 manat
Garson: 545 manat
Hemşire: 720 manat
Doktor: 1515 manat
Diş hekimi:2140 manat
Avukat: 1260 manat
Azerbaycan’da İş Bulmak
Azerbaycan’a çalışmak için yıl boyunca farklı ülkelerden birçok vatandaş geliyor. Türklerin de ilgi gösterdiği Azerbaycan’da çalışma koşulları ideal olduğundan iş bulamayanlar yönünü buraya çevirebiliyor. Türkiye – Azerbaycan arasında imzalanan seyahat anlaşmasından ötürü Türkler sadece kimlikle Azerbaycan’a giriş yapabiliyor. Türkiye’de yaşanılan işsizlik gözlerin Azerbaycan’a dönmesine sebep oluyor. Dışarıdan gelenler Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de iş fırsatları bulabiliyor. Bakü, başkent olmanın verdiği gelişmiş seviyesiyle istihdamda ülkenin en randımanlı şehri kabul ediliyor. Büyük şirketlerin hepsi Bakü’de merkez konumda sıralanıyor, faaliyetlerini buradan yürütüyor. Yıl boyunca şirketler, inşaat, gıda ve tekstil sektörü iş ilanları yayınlıyor, Bakü’nün istihdamını artırıyor. Azerbaycan’da asgari ücret ile Bakü’de işe başlayanlar, kısa sürede ülkenin, şehrin temposuna alışıyor.
Azerbaycan’da eğitim sistemi – https://egeteam.com/azerbaycan-egitim-sistemi/